PD Iskra Kranj: Feratanje v Savojskih Alpah
Foto: Breda Pirc, Franci Potočnik, Uroš Prelovšek
22.06.-27.06.2005
page 1 of 3 naprej

01 Priprava za prvo
01 Priprava za prvo
02 Mal gor...
02 Mal gor...
03 ... pa mal nazaj
03 ... pa mal nazaj
04 Vedno bolj drzno
04 Vedno bolj drzno
05 Lan
05 Lan
06 Na vrhu med cvetjem
06 Na vrhu med cvetjem
07 Pocitek
07 Počitek
08 Zrcalo
08 Zrcalo
09 Pointe d Andagne 3217m
09 Pointe d Andagne 3217m
10 Proti trdnjavi
10 Proti trdnjavi
VIVA LA FRANCE, končno smo dočakali slovite francoske ferate.
Feratanje se je dogajalo v JV delu Francije, na obrobju Savojskih Alp. Ekipa enajstih feratarjev je postavila malo naselje šotorčkov v kampu turističnega mesteca Saint-Jean-de-Maurienne.
Dolina Maurienne nudi feratarjem brez števila ferat različnih težavnostnih stopenj. Vodnika Marjan in Klemen sta sproti prilagajala program razmeram (vročini, nevihtam…). Ker smo bili »nabrušeni« in željni plezanja, smo kljub pravi tropski vročini v šestih dneh preplezali kar devet ferat, večinoma težkih. Največ težav pri tem nam je povzročala francoščina - branje in izgovorjava imen. Imeli smo tudi »musklfibr« - bolj od sporazumevanja s sicer prijaznimi domačini, kot od plezanja.
Ferate so odlično varovane in označene, opremljene so z obilico železja, z manjšimi in večjimi skobami, skoraj drogovi, ki spominjajo na obešalnike za brisače. Ker nam je bilo vse to železje včasih celo v napoto, smo jih poimenovali FE-ferate, malo zaradi železja, malo zaradi fenomenalno speljanih smeri.
Kaj lahko ponudijo francoske ferate? To so drzni previsi po granitnih stenah, vrtoglave globine prepadov, divja soteska z deročo reko, nad katero poteka ferata »Du Diable«, plezanje tik ob slapovih, bingljanje na žičnatih mostovih nad prepadi, guganje na visečih mostovih nad deročo reko, plezanje po obzidju trdnjave Victor Emmanuel, telovadba in akrobacije po luskah, kovinskih lestvah, jahanje grebenov, preizkušanje v plezanju po skalah le z varovanjem ob jeklenici...
Po drugi strani pa so enkratno doživetje botaničnih vrtov gorskega cvetja, srečanje s pisanimi metulji, fantastični razgledi na mogočne granitne gore, ki jih prekinjajo bele lise ostankov snežišč, so pesem bučanja voda, ki se v čudovitih slapovih zlivajo v doline…
Težko je opisati, treba je doživeti. In se še vrniti - AU REVOIR FRANCE!