PD Iskra Kranj: Montaž
Foto: Marjana Perkovič, Breda Pirc, Uroš Prelovšek; Besedilo: Breda Pirc
16.7.2005
page 1 of 2 naprej

01 Jutranje tihozitje s kozorogom
01 Jutranje tihožitje s kozorogom
02 Priprava
02 Priprava
03  V skrbini
03 V škrbini
04  Zdaj gre zares
04 Zdaj gre zares
05 Minutka za fotografiranje
05 Minutka za fotografiranje
06 Po polici
06 Po polici
07 Visoko nad planino Pecol
07 Visoko nad planino Pecol
08  Med stolpici
08 Med stolpiči
09 Pa med cvetjem - Julijski mak
09 Pa med cvetjem - Julijski mak
10 Tudi malo navzdol
10 Tudi malo navzdol
11 Viki pa kar po ravnem...
11 Viki pa kar po ravnem...
12 Pocitek v senci skal
12 Počitek v senci skal
13 Triglavska neboglasnica
13 Triglavska neboglasnica
14 Vstop na  Pipanovo lestev
14 Vstop na Pipanovo lestev
15 Pipanova lestev
15 Pipanova lestev
Za pot Leva, ki vodi na goro presežnikov - Montaž, se je potrebno še posebej potruditi: od vstajanja ob uri, ko se pred Creino zbira mladež na bureku, da bodo zdržali do jutra, do skoraj dveurne vožnje do planine Pecol nad Selo Neveo, trepetanja v jutranjem hladu, ko “gredo dlake pokonci”, pa do čudnega občutka, ko ne veš, ali bi že zajtrkoval, ali bi še spotoma malo dremal...No, ko te doseže sonce visoko nad planino Pecol, so misli že jasne, telo prebujeno, lakota potešena... Še pasove si namestimo in poveznemo čelade na glavo in vstopimo v ferato, vredno vsega prej opisanega truda.
Tukaj se kalijo pravi gorniki, ki znajo občutiti spoštovanje do veličastnih a krušljivih sten Zahodnih Julijcev, prisluhniti tem goram, jim kakor nekoč Kugy videti v dušo in predvsem paziti drug na drugega. Vsak korak na teh poteh zahteva previdnost, zbranost, saj se ob nepazljivosti vsak trenutek lahko sproži kamenje in ogrozi tvojega sopotnika na turi.
Največje zadovoljstvo je po turi posedeti pri "Kristlnu" in skupaj podoživljati čudovit dan, ki smo ga preživeli skupaj. V zadnjem času prihajajo udeleženci na naše ture vedno bolje opremljeni, zavedajo se, kako pomembna je varnost v gorah. To je tudi osnovno poslanstvo našega društva in veseli nas, da se v naši sredini gradi zdravo jedro osveščenih gornikov. In zato se ne bojimo za prihodnost društva...