PD Iskra Kranj: Tečaj zimskega gorništva - Krvavec 2006
Foto: Marjana Perkovič in Roman Tomašič; besedilo: Marjan Ručigaj
17.2.2006

01 Megla, mraz, veter...
01 Megla, mraz, veter...
02 ... a mi delamo
02 ... a mi delamo
03 Mmmmm, domac kruh
03 Mmmmm, domač kruh
04 Teorija, teorija
04 Teorija, teorija
05 Marjan nas je vpeljal v svet vozlanja
05 Marjan nas je vpeljal v svet vozlanja
06 Cesa vsega ni v tej knjizici
06 Česa vsega ni v tej knjižici
07 Trojcek
07 Trojček
08 Pa dober tek
08 Pa dober tek
09 Kaj bomo poceli v tem mrazu
09 Kaj bomo počeli v tem mrazu
10 V mrazu so vozli se tezji
10 V mrazu so vozli se težji
11 Najprej se bo treba navezati
11 Najprej se bo treba navezati
12 Plazovna zolna ti lahko resi zivljenje
12 Plazovna žolna ti lahko reši življenje
13 Iskanje zasutega
13 Iskanje zasutega
14 Za konec se ena gasilska
14 Za konec še ena gasilska
15 Zima, zima bela...
15 Zima, zima bela...

Izobraževalni odsek PD Iskra iz Kranja je tudi letos organiziral tečaj iz zimskega gorništva, ki se ga je udeležilo devet tečajnikov. Tečaj sta vodila Marjan in Klemen Ručigaj. Od petka zvečer pa do nedelje smo poslušali nekaj teorije iz zimskih nevarnosti v gorah, se posebej posvetili nevarnostim zaradi snega ter izvedli precej praktičnih tem. Tečaj je bil namenjen tistim planincem, ki bi se radi varno podali v gore tudi pozimi. Slušatelji so dobili različna gorniška znanja in veščine in bodo tako precej bolj osveščeni in s tem tudi varnejši na svojih zimskih pohodih.

In kaj vse smo počeli? Pregledali smo našo opremo, ocenili ali ke primerna, se naučili kako si jo namestimo, obdelali smo nekaj gorniških vozlov, naučili smo se nekaj o uporabi vrvi, naučili smo se hoje s cepinom brez derez, poskusili smo zaustaviti zdrse s cepinom v vseh mogočih položajih, naučili smo se hoje z derezami, ustavljali smo se brez cepina v rokah. teoretično obdelali kako izgleda preizkus trdnosti snežne odeje, omenili metodo 3 X 3 filtrov, podali nekaj smernic kako izbrati varno pot in povedali zakaj je tako pomembna tovariška pomoč, kadar pride do zasutja v plazu. Poskusili smo se v iskanju zasutih s plazovno žolno. Posebej zanimive so bile praktične vaje iz varovanja z vrvjo ter gibanje ob prečni in vzdolžni vrvni ograji s samovarovanjem. Pozno zvečer smo v toplo zakurjenem Zavetišču GRS postaje Kranj posvetili nekaj časa tudi družabnosti, za naše želodčke pa je vsak dan (po)skrbela Tatjana .

Na koncu tečaja smo imeli pogovor, na katerem smo ugotovili, da bo naš korak v zasneženih in poledenelih gorah odslej varnejši, da bomo lahko v gore šli tudi pozimi.