PD Iskra Kranj: Letni tečaj gorništva 2006
Foto: Stanko Dolenšek; besedilo: Tatjana Hribar
27.5.2006

01 Osnove varovanja
01 Osnove varovanja
02 Prvi plezalni koraki
02 Prvi plezalni koraki
03 Varujeva soplezalca
03 Varujeva soplezalca
04 Vse visje
04 Vse višje
05 Spust v izhodisce
05 Spust v izhodišče
06 Gremo v ferate
06 Gremo v ferate
07 Prikaz samovarovanja v ferati
07 Prikaz samovarovanja v ferati
08 Samostojno v ferati
08 Samostojno v ferati
09 Pocitek na vrhu stene
09 Počitek na vrhu stene
10 Spust s polbicem
10 Spust s polbičem
11 Pristanek
11 Pristanek
12 Spust z osmico
12 Spust z osmico
13 Navezava z osmico
13 Navezava z osmico
14 Varovanje
14 Varovanje
15 A mi gre dobro
15 A mi gre dobro?

Zamišljen je bil malce drugače, predvsem pa drugje. Toda letošnja zima nam jo je pošteno zagodla in na Vršiču izpod ostankov snega in iz hladne, od plazov razorane zemlje komaj kukajo prvi telohi, preproge resja si sramežljivo nadevajo rožnato barvo.
Majhna skupina se nas je zbrala v plezališču na Bohinjski beli. Opremljeni z zankami, vrvicami, vponkami, polni volje sprejeti nova znanja, ki nam bodo v naših potepanjih po vrhovih, po samotnih pobočjih in soteskah koristila.
Za nekatere so bili izrazi: začetek, konec vrvi, mašala, osmice, bičev vozel, polbičev vozel popolna novost, nekateri pa vse te izraze znamo spremeniti v tisto pravo že v temi ali pri belem dnevu zaprtih oči.
Po osnovnih pojmih je bila na vrsti praktična predstavitev. Vpenjanje ob jeklenicah na poti na bližnji razglednik in potem čisto pravo plezanje in spuščanje ob vrvi . Za prve spet nova izkušnja in popolna novost, za druge le ponoven, domač – čeprav ne pogost stik s steno, užitek začutiti toplo, surovo, a živo skalo v roki, noge postavljati v razkorak, se pozibavati v neprezahtevni steni in se vzpenjati navzgor……………
In za konec vrvna ograja ter spust ob vrvi z osmico. Popoln užitek za vsakega posameznika. Naš inštruktor Marjan je spet dokazal, da gorniška in alpinistična znanja obvlada do popolnosti – Stanko mu je izkušeno stal ob strani in nas poučil o osnovah opreme in obleke, potrebne za vzpon v gore.
Zaključek in analiza doživetega ob zasluženi „tekočini“ – potem pa nekateri domov in drugi na Vršič, opazovat, kako si zima in pomlad podajata roke.
V PD Iskra Kranj smo veseli vsakega planinca, ki ima voljo in željo učiti se in s tem prispevati k večji varnosti v gorah.