PD Iskra Kranj: Smokuški vrh
Foto: Marjana Perkovič; besedilo: Josip Malovrh
8.6.2006

01 Sv. Lovrenc
01 Sv. Lovrenc
02 Za sreco
02 Za srečo
03 Gorenjska ravnica
03 Gorenjska ravnica
04 Cas tece
04 Čas teče
05 Prijetna stezica
05 Prijetna stezica
06 Stopnic ni vec
06 Stopnic ni več
07 Razgledovanje
07 Razgledovanje
08 Mogocni sosed Stol
08 Mogočni sosed Stol
09 Plezanje po grebenu
09 Plezanje po grebenu
10 Pogled nazaj proti Jesenicam
10 Pogled nazaj proti Jesenicam
11 Vasice pod nami
11 Vasice pod nami
12 Smokuski vrh
12 Smokuški vrh
13 Tja ne smete iti
13 Tja ne smete iti
14 Prav smo prisli
14 Prav smo prišli
15 Sv. Peter
15 Sv. Peter

Najmanj znan del Kamniških Alp se prične nad završniškim umetnim jezerom in Žirovnico. Vseskozi oblikovan greben, na nekaterih delih oster in prepaden, potem pa spet mehak in poraščen z razmršenim drevjem. Po celi dolžini stoji za njim kulisa Karavank, zato ga iz gorenjske ravnine težje opazimo. Niti slutiti pa ne moremo, koliko lepot skriva v in na sebi. Borovci in smreke, bukve in breze. Pa mehke stezice, prepredene s starikavimi koreninami. Rože vseh barv, od snežno bele do temno rožnate... in kraljevski razgledi na obe strani, završniško in kašarsko. Greben smo prehodili skoraj v celoti, od cerkvice Sv. Lovrenca (Voranc je tudi prav) do cerkve Sv. Petra nad Begunjami.
Na  greben Golovec smo se povzpeli iz vasi Zabreznica pri Žirovnici in nato nadaljevali po samem vrhu. Vzpetine in sedla na grebenu si kar slede: Mali vrh, Lipje, Gosak... Na sedlih smo lahko postali ob več lepo oskrbovanih znamenjih. Razlog za njihovo postavitev ni znan - morda naj bi obranili greben pred divjanjem strel, morda jih je postavil nekdo, ki mu samotno in skrivnostno brezpotje
pomeni raj in zavetje. Razgled na obe strani grebena je bil izreden. Trenutno bode v oči močna zelena barva travnikov pod še delno zasneženimi Julijci in Karavankami.
Izlet poln zanimivosti, smeha in dobre volje!