PD Iskra Kranj: Dleskovška planota
Foto: Marjana Perkovič
07.10.2007
page 1 of 2 naprej

01 Planina Polsak
01 Planina Polšak

02 po planini
02 po planini

03 odsev jeseni
03 odsev jeseni

04 ledeno jutro
04 ledeno jutro

05 dotik sonca
05 dotik sonca

06 Ojstrica s Krizevnika
06 Ojstrica s Križevnika.jpg
07 pocitek pod Poljskimi devicami
07 počitek pod Poljskimi devicami

08 le kaj bo vodnik povedal
08 le kaj bo vodnik povedal
     
10 Poljske device, Raduha, Robanov kot..
10 Poljske device, Raduha, Robanov kot...

11 se malo pa bomo na V. Zelenici
11 še malo pa bomo na V. Zelenici

12 dobrote iz nahrbtnika
12 dobrote iz nahrbtnika
13 redna obveznost - zapiski v dnevnik
13 redna obveznost - zapiski v dnevnik

14 zdaj vem zakaj se imenuje Zelenica - saj je res vse zeleno
14 zdaj vem zakaj se imenuje Zelenica - saj je res vse zeleno

15 Ojstrica,Skarje, Planjava
15 Ojstrica, Škarje, Planjava

16 Zelenica z V. vrha
16 Zelenica z V. vrha

Bilo je čarobno in sveže jutro. Z avtomobili smo se iz Gorenjske odpravili preko Črnivca v dolino Podvolovljek in naprej po gozdni cesti do planine Ravne.
V malo manj kot pol ure hoje smo že bili na robu planine Polšak. Nenadoma nas je vodnik opozoril naj  se ustavimo, prisluhnemo ter preusmerimo pozornost v naravo. Kmalu smo na jasici, ki je bila pred nami opazili dva divja petelina, žal sta se hitro skrila izpred naših oči, tako, da niti fotoaparati niso prišli do svojega trenutka. V pričakovanju, da ponovno ugledamo kakšno zanimivost, smo le tiho opazovali spečo pokrajino pred nami. Žal divjih petelinov nismo več ugledali, smo pa zaznali, kako se je sonce prebudilo in nam pomežiknilo v dober in lep dan. Ker je planina prepletena s stezicami in potkami smo komaj našli tisto, ki nas bo vodila na Križevnik. Pot na Križevnik je bila zelo slikovita, pomrznjeni macesni in s soncem obsijano ruševje so nas pozdravljali in istočasno zakrivali potko, vendar ne pred pozornimi očmi naših vodnikov. Zaslužen počitek smo si privoščili na razglednem Križevniku, nato pa smo se spustili po grebenu do vznožja Poljskih devic, nadaljevali do Velike Zelenice in naprej do Velikega vrha. V dolino smo s vrnili čez Sedelce nazaj do planine Ravne oz. do naših avtomobilov.

Dan je bil čudovit, s soncem obsijan in širno modro nebo nad nami. Žal smo morali naše pohodništvo za danes zaključiti, vendar v to lepo kraško pokrajino se zagotovo še vrnemo.