PD Iskra Kranj: Turni smuk - Rosennock
Foto: Breda Pirc, Franci Potočnik, Uroš Prelovšek ; besedilo: Uroš Prelovšek, 15.3.2008
page 1 of 2 naprej

01 Proti Erlacher Huette 02 Cez ovire 03 Po bliznjici 04 Starodavni macesni 05 Malica
01 Proti Erlacher Huette 02 Čez ovire 03 Po bližnjici 04 Starodavni macesni 05 Malica
06 Gremo plezat 07 Po malici gre lazje 08 Razpotje v brezpotju 09 Veter-arhitekt 10 Pogled nazaj
06 Gremo plezat 07 Po malici gre lažje 08 Razpotje v brezpotju 09 Veter-arhitekt 10 Pogled nazaj
11 Kje se skriva vrh 12 Je se dalec 13 Pogled proti Malnocku 14 Tamle je vrh 15 V zavetju
11 Kje se skriva vrh? 12 Je še daleč 13 Pogled proti Malnocku 14 Tamle je vrh 15 V zavetju
         

Ob 4.30 se po kratkem seznanjanju in pogovoru o današnji turi vsedemo v avtomobile in že rutinirano odpeljemo 130 kilometrov do Langalmtala, ko, nebodigatreba, rampa na cesti, tam kjer smo jo najmanj pričakovali. Skobacamo se iz iz avta in pritisnemo nos na tisti karton, ki je visel z rampe. "Tauwetter"!??

Ker ima človek gotovo kaj bolj pametnega za počet kot se praskati za ušesi v kakšni od osamljenih, že kar precej kopnih gorskih dolinic, sklenemo: "Nič, gremo pa dol v vas pogledat za kakšno uporabno informacijo..."

V tistem strmem svetu okrog vasice Kaning ni prav dosti ljudi, so pa mobilni. Ne čakamo niti tri minute. Prijazen domačin v terencu, ki ga je na sosednjem sedežu spremljala boljša polovica, na zadnjem pa nadobudnejša tretjina, nam je predal zaupno informacijo, da je "tam zadaj še kar veliko snega in da je možno dobro smučat". S to novico nam je podaril upanje, da bomo danes videli vrh Rosennocka od blizu s smučmi na nogah, po drugi strani pa iz glave zbil lepe sanje, da bi namesto Rosennocka za tolažbo odsmučali s kakšnega vrha v Turah v bližnjem Moeltalu.

Ker smo bili že ravno tam, smo se še prijazno pozanimali, kaj pomeni "Tauwetter". Po možnosti če nam to lahko razložijo v angleščini, da bomo bolje razumeli. Pa začne možakar kriliti z rokami in govorit v nekem nam še neznanem žargonu. Verjetno nekaj med domačo govorico in keltščino. Mož je bil očitno sploh edini pooblaščen za dajanje informacij, ostala dva pripadnika družine sta namreč le prijazno kimala. Tako smo bili na koncu po gestah sodeč vsi enotni: "Ja, s cesto se je moralo zgoditi nekaj groznega, gotovo jo je malo višje gori odtrgalo, kakšen manjši zemeljski plaz morda, ampak peš bo pa ja šlo, saj znamo hodit...".

Torej pot pod noge kar od rampe. Do mostička z razcepom, kjer bi sicer parkirali, je bilo za okrog tričetrt ure hoje po mestoma ledeni cesti. Pri razcepu se je začel sneg, tam damo smučke gor. Potem še naprej do Erlacher Huette. Zunaj pred vrati je bila lepo oblikovana ponudba s cenikom hrane in pijače, ampak to je še od jeseni. Ata, oskrbnik in lovec v isti osebi, so šli danes s smučmi na Rosennock. S pogledom smo ga ravno še ujeli, bil je že visoko gori. To je bilo edino človeško bitje, ki smo ga ta dan vsaj od daleč videli v gorah...

Nad bajto kmalu zavijemo s ceste v pobočje in višje gor med macesni pomalicamo. Sonce že kar močno sije. Nadaljujemo zlagoma navkreber, dokler se po skupaj štirih ali petih urah hoje ne prikobacamo na teme največjega "Krofka". Ob prihodu na vrh so se okrog že pojali oblaki, pogled na Julijce in Karavanke pa je dal slutiti, da je na sončni strani Alp danes vendarle oblačno. Razgled je bil tu res za pocrkljat razvajeno oko. Tako na sosede kot na Schladminške Ture s Hochgollingom in Prebrom, skupino Ankogla s Hochalmspitze, Vzhodne in Zahodne Julijce...

Po počitku in razgledih ostane le še uživanje. Smuka je tokrat kar ugodna, saj je sneg predelan in uležan. "Belega sladkorja" je bilo tu še pred dnevi nad 40 centimetrov, ampak Sonce in v zadnjih dneh njegov vse bolj vroči kolega Veter sta ga že kar dobro "pomalicala", tako da so se kazala travnata rebrca, pa tudi kakšen kamen je bil vmes.

Spodaj pri koči smo ujeli še nekaj sončnih žarkov in nekaj trenutkov prijetnega dremeža, potem pa naprej v dolino... Spotoma smo se še enkrat prepričali, da "Tauwetter" zelo prav pride domačinom, da lahko ves dan v miru poslušajo veselo čebljanje ptičkov, ne da bi jih pri tem prehudo motil hrup tujih avtomobilov.