PD Iskra Kranj: Peca - turni smuk
Foto: Breda Pirc, Uroš Prelovšek; besedilo: Uroš Prelovšek, 21.2.2009
page 1 of 2 naprej

01 Au, pusti moj nos 02 Urslja gora 03 Ples v maskah 04 Peca, vrsni del 05 Ostanki zicnice
01 Au, pusti moj nos 02 Uršlja gora 03 Ples v maskah 04 Peca, vršni del 05 Ostanki žičnice
06 Domovanje skratov 07 Sedlo nad koco 08 Karavanke in Jlijci 09 Trda podlaga 10 Siroko pobocje
06 Domovanje škratov 07 Sedlo nad kočo 08 Karavanke in Jlijci 09 Trda podlaga 10 Široko pobočje
11 Pokrito rusevje 12 Vrh 13 Snezeni krof 14 Pod vrhom 15 Na vrhu
11 Pokrito ruševje 12 Vrh 13 Sneženi krof 14 Pod vrhom 15 Na vrhu
         
Letošnjo društveno turnosmučarsko sezono smo odprli na pustno soboto s turnim smukom s "koroške lepotice" Pece. Kljub nekaterim poškodbam kolegov (ki pa jih niso staknili pri smučanju, ampak pri delu doma ali pri drugih športih...) se nas je zbralo za dva avtomobila in smo jo že navsezgodaj mahnili preko Železne kaple, Črne in Podpece do pod Šteng (prelaz pod Peco, izhodišče ture).
Do lovske koče (1345m) smo jo urezali kar po levi grebenski označeni poti, namesto po običajni desni položnejši varianti. Glede na to, da je bila ta dan pustna sobota, je bila tura popestrena s plesom naše maskote oz. maškare z oskrbnikom planinskega doma na Peci. Pot smo nadaljevali s prečenjem vzpetine nad kočo do sedla in potem po hrbtu gore do njenega vrha, kjer nas je pričakal zelo hladen sprejem (mrzel severovzhodnik, popoldan pa je prinesel odjugo in tu pa tam kakšno snežno ploho).
Pri smučanju je bil sneg v vršnem delu trd, po strmi grapi nad sedlom pa smo naleteli na nekaj še nedotaknjenega pršiča. Smuka je bila ugodna, v vršnem delu izvrstna. Na povratku smo si na Jezerskem privoščili še okusne krofe. Popoldanska odjuga je sprožila kamenje s pobočij na ozko cesto med Jezerskim in Kranjem, pa smo eno od teh skal s podvozjem kar dobro "potipali". Vsem priporočamo previdno vožnjo, nekaj previdnosti pa ne bo odveč tudi na turah. Srečno!
Vse prijatelje turnega smučanja vabimo, da se nam pridružite na naših naslednjih društvenih turnih smukih - na Čelo/Krnsko babo v začetku aprila, na najvišji vrh Berchtesgadenskih Alp Hochkoenig v drugi polovici aprila, na tritisočak Cimo Marmotto na južnem Tirolskem (Italija) v začetku maja.