postojanka
 

Bivak Iskra v Kočni (1952 m)
Bivak je stalno odprt, namenjen vsem planincem.

Cemsenik

V letu 1949, ko je bilo prvič ustanovljeno Planinsko društvo Iskra Kranj, je bilo že takoj na začetku sklenjeno, da bodo postavili bivak za deset ljudi, nekje v ostenju Kočne.

Pot do bivaka se prične pri kmetiji Suhadolnik, domačiji pod Kočno. Lastnik kmetije je dovolil na varnem grebenu nad strminami Plesme - njihov pastir, pa naj bi zato moral imeti do bivaka vedno dostop. Tako je naklonjenost Suhadolnikovih  pri postavitvi zelo pomagala. Volja pri prostovoljnem delu je bila velika, bolj je bil problem denar. Za nakup materiala so člani organizirali druga, čeprav skromno plačana dela. Tako so na primer izdelovali žebljičke za Alpinine čevlje, naredili kinoojačevalnik za tovarno Induplati. Dostop do bivaka je seveda kar zahteven in vse je bilo preneseno na Plesmo na hrbtih. Kranjski Iskraši so bivak svečano predali v uporabo 14. septembra 1952. Ko se je PD Iskra kmalu, že leta 1952 priključilo kranjskemu planinskemu društvu in postalo tam njegova sekcija, je upravljanje skrbno vodilo PD Kranj, vendar je bilo s pisnim dogovorom potrjeno, da bivak ostane v lasti planincev iz Iskre. Že vrsto let za bivak požrtvovalno skrbita Janez Drašler in Jože Oštrek. Leta 2011 je neurje odneslo streho bivaka. Društvo je organiziralo široko akcijo prenove bivaka.
Spet se je pokazala solidarnost in s širokim sodelovanjem PZS, požrtvovalnih  posameznikov in  kranjskih tako planinskih, kot ostalih organizacij je bivak spet pričel služiti svojemu namenu.

bivak

zgoraj je stara in desno nova podoba bivaka

bivak_v_kocni

V bivaku je skromno, a prijetno in je odlično izhodišče. Žal smo bili v zadnjem času nekajkrat razočarani, saj vsi obiskovalci ne skrbe vedno, da bi bivak lahko še dolgo kljuboval tudi neprijaznemu vremenu. Vse obiskovalce prosimo, da nam čim prej sporoče kakršnekoli težave, da bi jih odpravili, preden nastane škoda še večja.

Vsaka nočitev v tem mirnem in prvobitnem okolju je doživetje, ki ga ne pozabimo. Privoščite si ga.

Poglejte si več na:

Opis Bivaka v Kočni na PZS

Obnova Bivaka v Kočni

Pot k Bivaku v Kočni

kocna

Preživite dan in doživite večer in jutro v samotnem, čudovitem okolju, kot jih ni več veliko.