Planinski dom Čemšenik

LEGA

Planinski dom Čemšenik leži na koncu doline Čemšeničkega potoka obdan je s pobočji Babe, Potoške gore, Javorjevega vrha in Slaparjeve gore. Dolina poteka v smeri vzhod – zahod. Dom je odlično izhodišče za vzpone na te vrhove. Od doma vodijo naprej, poleg markirane poti, tudi številne nemarkirane, a dobro hojene poti.

Zemljevid

DOSTOP

Izhodišči poti sta ob cesti Kranj – Jezersko, cca 2 km od odcepa za Preddvor na samem začetku daljšega zaselka Kokra. Prvo izhodišče je parkirišče na desni strani ceste pri trafo oz. avtobusni postaji. Tu nas naprej usmeri smerna tabla. Drugo izhodišče pa je dobrih 50 m naprej na levi strani ceste, tik pred izlivom potoka Čemšenik v Kokro.

S prvega parkirišča gremo čez cesto po kolovozu do kmetije pr Polajnar, kjer gozdna cesta ostro zavije v desno in v strmi klanec. Ko se cesta dobro izravna, se nam z desne priključi pot iz drugega izhodišča. Z drugega parkirišča najprej po robu mostu prečimo potok, kjer na levi strani ob potoku zagledamo uhojeno stezo in nekaj naprej, na koncu kratkega vzpona, še brv čez potok. Prečenje potoka nas privede do vznožja urejenih strmih stopnic, le te pa na že prej opisano gozdno cesto.
Od tu naprej nas markirana gozdna cesta, mimo vodnega zajetja, pripelje do brvi čez potok, kjer nas na drugi strani proti domu usmeri nova smerna tabla. Do doma sedaj ni več kot 30 min. hoje. Levo in mimo rampe. Nato še nekajkrat prečimo potok in mimo naslednjih zajetij v 3-4 ovinkih le prispemo do doma.

TURE, PREHODI

Smerna tabla pri domu nas informira o: možnih dostopih na bližnje in malo bolj oddaljene vrhove, možnih prehodih do drugih koč v soseščini in o časih hoje za dosego teh ciljev. Od koče pri Sv.Jakobu vodi označena pot, preko Potoške gore, ali direktno na sedlo (ti. ovčje jame). Tu se ji priključi še pot iz Čemšenika in se nadaljuje proti Javorjevemu vrhu, Hudičkovemu borštu, Cijanovci, Kališču.... Poleg že opisane označene poti poteka v okolici doma še kar nekaj ti. lovskih poti, ki so vedno bolj hojene in vidne. Tako se npr. lahko povzpnemo na Potoško Babo.

Pri vračanju v dolino pa se po poti mimo drvarnice, ki poteka po strmem gozdnatem pobočju, napotimo do kmetije Zajc in se nato po gozdni cesti vrnemo do razcepa pri potoku in naprej proti kmetu Polajnarju. V kombinaciji hoje po lovskih poteh in po označeni poti se lahko izvedejo številne ti. krožne ture z izhodiščem in vrnitvijo pri domu ali pri enemu od izhodišč. Tako je možnih kar nekaj krožnih tur npr.: Čemšenik - sedlo - Javorjev vrh - Slaparska gora - kmetija Zajec in nazaj k domu ali v izhodišče; Čemšenik - Potoška Baba - Potoška gora - sedlo - Čemšenik. Če ste prišli od koče na Sv.Jakobu se v Preddvor do avta lahko vrnete tako, da greste mimo kmetije pr Polajnarju najprej po kolovozu skozi nastajajočo stanovanjsko sosesko nato po stezi (ne k cesti ne v hrib!), mimo vodnih zajetij in osamljene kmetije v Potoče! Od tu pa je le še nekaj malega hoje do parkirišča kjer ste pod Jakobom pustili svoj avto. O tem je in še o drugih možnih variantnih poteh je najbolje povprašati oskrbnika ali katerega od even. prisotnih poznavalcev tega konca. Priporočamo tudi uporabo planinske karte npr. Preddvor, 1:25000; Karavanke - vzhodni del, 1: 50000. Možnosti za samotna kolovratenja je veliko.

OBRATOVALNI ČAS

Dom na Čemšeniku je odprt vse leto ob koncu tedna. Po dogovoru z oskrbnikom je dom lahko odprt tudi med tednom.
Za obisk večjega števila obiskovalcev, oz. organiziranih skupin ali zaradi posebne gostinske ponudbe se je priporočljivo predhodno dogovoriti z oskrbnikom po telefonu 041 231 257 (Vilko Sitar).

Dom je opremljen s kuhinjo, prijetno jedilnico, tekočo vodo iz vodovoda in elektriko. Je prijazen do okolja, za kar skrbi čistilna naprava.