Usposabljanje za mentorje planinskih skupin

Od 05.08.2018 do 10.08.2018 je bilo v planinskem učnem središču v Bavšici (PUS Bavšica) usposabljanje za mentorje planinskih skupin.

V hiši, ki je ujeta v dolini med čudovitimi gorami - in ob kateri domuje tudi modras -  se nas je zbralo 12 učiteljev,vzgojiteljev, bodočih mentorjev ter trije super inštruktorji (Janko, Judita in Ivan).

Bavsica

Poleg navodil in teorije je bilo veliko tudi  praktičnih vaj, saj smo trenirali prvo pomoč, se učili delati več vrst vozlov ter spoznavali nove igre za otroke...

Kluze

Ogledali smo si tudi zgodovinsko znamenitost, ujeto med sotesko Koritnice, trdnjavo Kluže in se povzpeli do trdnjave Fort Hermann.

Vreme nam je bilo naklonjeno, zato smo lahko izpeljali več daljših planinskih tur.

Soska_pot

Prehodili smo lepo speljano Soško pot ter si na koncu le te ogledali še skrbno urejen muzej TNP, povzpeli smo se do planine Bala in naprej do Prevale, kjer je od zime ostalo še nekaj snega. Med potjo smo ves čas imeli lepe razglede na Julijske gore.

v_steni

Svoje veščine in sposobnosti smo na koncu preizkusili še na učnem poligonu PUS, na kratki, razgibani ferati, kar zahtevni za tiste, ki še nikoli niso plezali.

spust_po_vrvi

Nekaj najboljšega za vse udeležence, pa je bil spust po vrvi, ki so ga nam kot za presenečenje pripravili prijazni inštruktorji.

Kljub temu, da je bil urnik natrpan, pa smo se kot ekipa "dvanajstih apostolov" odlično razumeli ter večkrat našli čas za pogovor, druženje, razvedrilo...

Dnevi usposabljanja so prehitro minili. Na zadnji dan smo bili vsi zadovoljni, obogateni z novimi znanji in koristnimi izkušnjami, ki jih bomo lahko uporabili pri svojem delu in v svojem življenju.

 

besedilo: Alenka Kavčič