Očistimo Slovenijo 2018 – čiščenje Dovžanove soteske

V soboto, 15.septembra 2018 so prostovoljci in člani društva »Ekologi brez meja« organizirali tretjo (in zadnjo) nacionalno čistilno akcijo »Očistimo Slovenijo 2018«. Akcija je bila organizirana v sklopu globalne pobude Očistimo Svet 2018 (World Cleanup Day 2018).

Poleg čiščenja, je bil namen akcije tudi ozaveščanje o preprečevanju nastajanja odpadkov ter o boljšem ločenem zbiranju odpadkov.

Bavsica

Dovzanova_soteska

Dovžanova soteska je od leta 1988 zavarovana kot naravni spomenik

Na pobudo Asje Štucin, načelnice VGN PD MDO Gorenjske, ki vodi tudi Odsek za varstvo gorske narave PD Tržič, smo se iz PD ISKRA Kranj čiščenja Dovžanove soteske udeležili predsednik Miha Mrak, tajnica Olga Pavlin in načelnica Odseka za varstvo gorske narave Milena Pavlin

Organizatorja celotne akcije sta bila Društvo za razvoj Tržiča in Občina Tržič. Poleg Asje in Anžeta Štucin sta na akciji sodelovali tudi študentki naravovarstva - Maja Bešter in Urška Jekovec.

Pred_akcijo

Ob 9.00 uri smo se zbrali na parkirišču v Čadovljah in se peš odpravili do Bornove graščine v Jelendolu.

Invazivke

Hodili smo po označeni gozdni poti Dovžanove soteske in tudi ob glavni cesti. Glavni namen akcije je bil popis invazivnih rastlin ob poti.

Vrste invazivnih rastlin, ki smo jih našli, so: Japonski dresnik, Kanadska zlata rozga, Žlezava nedotika, Enoletna suholetnica, Japonska vinika in Japonska medvejka. Predvsem je razširjen Japonski dresnik, ki je v razmahu cvetenja, raste ob vodi in po vodi se tudi razširja. Je zelo trdovratna rastlina z močnimi, razvejanimi koreninami. Poskusili smo ga izkopati, vendar brez uspeha, ker je v tem jesenskem času prevelik. Na kraju, kjer je bilo rastišče Enoletnih suholetnic, smo jih odstranili. Vsa mesta invazivk ob naši poti smo vpisali v spletno aplikacijo »Invazivke«, ki so jo razvili v projektu Life Artemis, kjer vzpostavljajo sistem zgodnjega obveščanja in hitrega odzivanja (ZOHO) na tujerodne vrste.

Na gozdni poti Dovžanove soteske, ob reki in ob glavni cesti, kjer smo hodili, smo pobirali tudi odvržene odpadke - pločevinke, plastenke, raznovrstno embalažo in drugo.

 

Čistilno akcijo smo zaključili ob 13.00 uri.

besedilo: Milena Pavlin