Panoramska pot pod Javorovim vrhom v dolini Kokre

Verjetno je že 30 let od tega, ko sem se prvič srečal s Čemšenikom. Na tistega novega leta dan se je Čemšenik bleščal v novi snežni obleki, Javorov vrh je bil že obsijan od še vzhajajočega sonca, na Zajčevih kopiščih so se prožili plazovi in takrat sem s hčerko obiskal kočo na Čemšeniku..

Nobenega življenja še ni bilo v njej, silvestrovalci so še spali po naporni noči, oskrbnik naju je malo čudno gledal… Ne glede na to, pa me je koča in okolica začela zanimati, me privlačiti.
Sprva sem Čemšenik obiskoval po dostopni cesti, čez čas sem našel tudi druge poti, preko Kremsa, čez Nabrje. Nekoč, ko smo sedeli pred kočo, je eden od obiskovalcev začel obujati spomine, ko se je spominjal pripovedovanja staršev, kako so še kosili Zajčeva kopišča, pozimi spravljali seno v dolino in kako so se lovci zbirali v Savnikovi koči, na robu gozda in kopišč.

čemšenik
To je veljalo do letošnjega leta, ko se nas je zbralo pet zanesenjakov, planinskih entuziastov: Darko, Miran, Franci, Ljubo in jaz. Nič veliko besed, samo akcija.

ekipa

 Na prvi celodnevni delovni akciji ( v celem letošnjem letu jih je bilo še devet) smo odstranjevali veje s poti, požagali preko poti ležeče drevje, grabili listje. Na naslednjih smo se lotili ureditve same poti. Na nekaterih mestih smo jo speljali na novo, na vsej obstoječi trasi smo jo prekopali in naredili prehodno. Na eni izmed naslednjih akcij smo na vsej poti pokosili visoko travo,  postavili usmerjevalne table, pot na novo označili in s tem omogočili vedoželjnim planincem lep prehod. Na  vsej poti smo se vsakokrat navduševali nad dvema razglednikoma, od koder je čudovit pogled na kočo na Čemšeniku, na kranjsko ravnino in tudi Krvavec. Padla je ideja, da na teh dveh mestih postavimo klopci, kjer se bo utrujeni planinec naužil prekrasnega razgleda in se odpočil.

Začeli smo s prvo klopco na vzhodnem razgledniku.

klopca

Zmenili smo se za lokacijo in Darko, Miran in Franci so skopali temelje za klopco in prinesli zadostne količine vode za kasnejše betoniranje. Delo s  sponzorji je dobro obrodilo. Kovinarstvo St-trend je zastonj naredilo konstrukcijo iz inoksa, ki bo lahko zdržalo dolga leta. Ruža Rajgljeva je bila navdušena ob seznanitvi z našo namero o postavitvi, da je takoj ponudila macesnov les za obe klopci. Vse ostale potrebne materiale, vijake, cement, železo smo kupili in si stroške prijateljsko porazdelili. Akcija same postavitve klopce je bila najzahtevnejša. Vse naštete materiale je bilo potrebno na hrbtih znositi na mesto postavitve in tu nam je pomagal tudi Miha. Ta dan smo se vsi po dvakrat spustili do Kremsa, si naložili robo in se vrnili v goro. Klopco smo najprej sestavili v celoti in jo šele potem vbetonirali. Ob tem smo se vsi spominjali prijetnih trenutkov, ki smo jih vsi skusili pred tolikimi leti, ko smo tako gradili naše domove s prijateljsko in sosedsko pomočjo. V tej maniri smo  klopco tudi ustrezno zalili!

Podobno smo postavili tudi drugo klopco na zahodnem razgledniku. Razgled na dolino je še mogočnejši in pogled na bližnji Krvavec razneži dušo vsakega planinca..

klopca

Način postavitve je bil podoben, le da smo to pot za izhodišče izbrali kočo na Čemšeniku. Oskrbnik Frenk se je velikodušno ponudil, da nam s prevozom materiala kar se da visoko nad kočo olajša nošnjo. Smola nikoli ne počiva in kot zanalašč so ''komunalci''  tisti dan prekopali pot precej pod kočo in tako nam je Frenk robo zložil precej nižje kot smo računali. Potem pa les na rame, cement in ostalo v nahrbtnik in gremo! V temelje klopce smo vzidali časovno kapsulo, ki bo mogoče čez mnogo let zanamcem pojasnila vse o poti in graditvi. Na koncu smo celotno pot še dodatno označili in jo predali planincem v rabo. Upamo, da bodo prvi planinci, ki bodo v okviru tradicionalnega pohoda na Čemšenik s potjo zadovoljni in da se bodo radi vračali nanjo. S tem bomo zadovoljni tudi graditelji, ki smo opravili preko 400 ur prostovoljnega dela in pokrili potrebne stroške, ki jih je zahtevala pot in postavitev klopc.

Še nekaj tehničnih podatkov o poti. Dolžina panoramske poti od vstopa nad Kremsom, 927m nadmorske višine (levo odcep za Čemšenik) do izstopa  (1075 m nadmorske višine, ko se dotakne poti Čemšenik-Potoška gora), znaša 2500m. Najvišja točka na tej trasi doseže 1150 m nadmorske višine.
Na celotni trasi prenovljene panoramske poti se vzpnemo za  260 višinskih metrov.

panoramska-pot

Zadovoljni po opravljenem delu.

 

Pripravil : Metod Zaplotnik