Planinsko društvo Iskra Kranj – prejemnik nagrade Mestne občine Kranj za leto 2021

Društvo je nagrado prejelo »Za krepitev planinskih pohodniških dejavnosti in delo z mladimi«.

Galerija pred Mestno knjižnico Kran

Mestna občina Kranj praznuje 3. decembra občinski praznik. Ob tej priložnosti na slavnostni akademiji podelijo nagrade in priznanja MOK.

Pobudo, s katero je prepričal komisijo za nagrado, je poslal naš član, Marko Bajc:
»PD Iskra Kranj v svojih več kot sedemdesetih letih opravlja pozitivno vlogo pri širjenju planinske etike in planinskega vzdušja s čimer je postalo prepoznavno tako v Kranju, kot tudi v širšem delu naše domovine. Društvo šteje prek 190 članov in članstvo se, kljub težkim razmeram v katerih se nahajamo, povečuje. Letno opravijo od 20 do 25 pohodov, tako težjih – ferate, kot tudi pohode za sredno in starejšo populacijo.

PD Iskra Kranj dobro sodeluje tudi z PD Kranj, PD Križe, PD Kočevje in PD Železniki.

Kljub pretresom, ki jih je društvo imelo ob izgubi koče na Jakobu, niso izgubili volje, marveč so energijo usmerili v posodobitev in prepoznavnost koče na Čemšeniku, kot tudi obnovi starih poti pod Javorovim vrhom, ki so jo poimenovali Panoramska pot. Planincem je tako na voljo krožna panoramska pot s postavljenimi tremi klopmi na razglediščih v skupni dolžini 8,5 km in 620 višinskih metrov. Pot je postala priljubljena zlasti pri planincih, ki si želijo mir. S to potjo so nekoliko razbremenili pohodniške poti v Kranju in okolici, ki so prav v času »corone« postale preobremenjene. Ves čas , že več kot sedemdeset let društvo zgledno skrbi tudi za Bivak pod ostenjem Kočne.

Bivak Kočna 2020

Bivak Kočna 2020

Čas »corone« je bil še posebej velik izziv za delovanje društev. V PD Iskra so budno spremljali vsa priporočila vlade in NIJZ , ter svoje aktivnosti prilagajali trenutno veljavnim odlokom. Tako jim je uspelo organizirati kopico pohodov, s čimer so poskrbeli za zdrav način življenja kljub in zlasti z upoštevanjem vseh ukrepov. V času ugodne epidemiološke slike jim je uspelo organizirati tudi planinski - mladinski tabor«.

Povzela:

Rozalija Rajgelj, predsednica PD Iskra Kranj

Avtorja fotografij:

Olga Pavlin: 01,02;

Rozalija Rajgelj: 03