Prižgana svečka

V letu 2020 nam je pandemija in z njo sprejeti vladni ukrepi, onemogočila naš vsakoletni »Pohod k spomeniku«, ki ga izvedemo že vrsto let na Dan reformacije. Za izvedbo je bilo vse pripravljeno, vreme je bilo ugodno, tudi prijavljenih je bilo kar nekaj stalnih pohodnikov in pričakovali smo, tako kot vedno, tudi nenajavljene pohodnike. Pa smo žal morali vse odpovedati, tako okrasje kot pohod. Nekateri se s tem kar nismo mogli sprijazniti, zato smo v mislih iskali način, kako bi, kljub vsemu odšli k obeležju in vsaj prižgali svečko, a žal ni šlo. Ko so se ukrepi nekoliko razrahljali pa nam je izvedbo preprečila obilica snežnih padavin, ko je gibanje v zeleniškem koncu postajalo vse bolj nevarno.

Ivan Vreček

Pa se je le našel, eden od stalnih pohodnikov-iskrašev, ki ga je bližnja izguba pohodniškega in planinskega prijatelja, Jožefa Beštra, prav tako iskraša, spodbudila, da se je, kljub zavedanju svojih starostnih in zdravstvenih težav, kot tudi navarnosti zeleniškega konca, samostojno, s turnimi smučmi podal k spomeniku in na obletnico nesreče ob njem prižgal svečko. Mislim, da se je, glede na svoje turnosmučarske in druge gorniške izkušnje zavedal nevarnosti, vendar je bila sila, ki ga je gnala močnejša od vsega.

Po vrnitvi v dolino, je Ivan Vreček takole zapisal:

»Dragi prijatelj Jože, težko sem pričakoval letošnji enajsti januar, na dan obletnice plazu pod Begunjščico, da bi skupaj prižgala svečo na Zelenici pod plazom. Vedno in z veseljem sva se pridružila planincem PD Iskra na dan tradicionalnega obiska spominskega obeležja pod plazom.
Zdelo se nama je odgovorno in prav, da kot predstavnika učiteljev Šolskega centra dodava svoj delež tradicionalnem srečanju na Zelenici. Letošnji obisk na dan dogodka in od tega je že 44 let je bil povezan z žalostjo. Sam sem moral odnesti svečo gor. Kot zapriseženo dejanje, z bolečino v srcu. Zažarel je plamenček v senci Begunjščice in Begunjske Vrtače, vsem umrlim v plazu davnega leta 77, dijakom in učiteljem šolskega centra Iskra, graničarjem bivše JLA in tudi zate dragi Jože, naj ti še dolgo sveti plamen spomina.« Svečka

Hvala ti Ivan za tvojo požrtvovalnost. Tudi mi ga bomo na naslednjem pohodu pogrešali. Prenesi sožalje vseh pohodnikov njegovi družini.

Zapisal:
Matija Grandovec

Fotografije:
Ivan Vreček